Vásárlás - Pénz

Írni szerettem volna egy bejegyzést, de megint besokalltam attól, hogy áramszünet volt, ezért elszállt. nemhiába tanítják a suliban, hogy minden ötödik sormegírása után nyomj egy mentést...:S Változtatok is a témán, kicsit anyagi dolgokról lesz szó:) A HAIR-ről meg majd máskor számolok be, ha lesz egyáltalán kedvem. Szóval nem is tudom, de tegnap elég nagy fejtörést okozott a címben is szereplő szó. Hát mi más, mint a pénz? Először is magamat nem tartom egy nagyon anyagias embernek.

Annyira nem lételemem, s nem vagyok smucig sem, hiszen nem ragaszkodom hozzá feltétlen. Viszont idegesítő alaposságom az minden határon túlmegy. Először is szinte zsonglőrködöm vele, tudni kell rólam, hogy perpillanat, ha valaki ellenőrizné, akkor én egy egész évre visszamenőleg minden egyes vásárlásom blokkját, számlákat, papírokat, akár be tudnék mutatni.

Az a személy vagyok ez alapján, aki megszállottan gyűjtögeti ezeket a fecniket, hogy később éves statisztikákat, terveket állítson fel belőlük a jó öreg Excel segítségével. A pénz centi pontos kezelése rengeteg időt elvesz emiatt. Mégis miért? Feltettem a kérdést magamnak. Nem tudom, mert így vagyok nyugodt. Meg úgy, ha nem adják a kezembe egy helyen sem, akkor beszólhatok h „blokkot kapok?” – ekkor csak húzzák a szájuk szélét az eladók.

Ezeket a kis blokkokat szépen egy füzetbe gyűjtögetem, s akár több év múlva se dobom ki:) Külön szeparálva a közlekedési jegyek (busz, vonat, autótankolás), s különszedve az étel, iskola, stb… kategóriákkal kapcsolatos dolgok. Viszont a vásárlásaim során is alapos vagyok, gyorsan vásárolok, meglátok határozottan valamit, végignézem a sort, leveszem és megyek a pénztárhoz. Nem szoktam sokáig filózni rajta.

Nagyobb értékű dolgoknál szintén nem vok anyagias, ez jellemzően a számítógép témakör. Hiszen minden egyes vásárlást, főleg egy gép vagy alkatrész vételét, egy kész „befektetésnek” nézem. Hiszen ha már kihasználtam az adott dolgot, már előre megbecsülöm mi lesz a veszteségem 2 éven belül rajta, s mikor kell eladnom és újat venni helyette – hogy ár/érték arányban a legjobban járjak.

Egyáltalán nem akarom, hogy a számítógép is teljesen elértéktelenedjen… Az alkatrészek vásárlásakor is, mindenből a legjobbat válogatom össze. Ugyanígy az élelmiszernél, ruhánál is. Élelmiszernél általában a nagyobb tételeket veszem. Ha valami jellemzően olcsó, s változó árú, főleg olyan dolgok, mint a cukor, liszt, só stb… minimum 10-20-pas pakkokban tárazok belőle, kilószámra. Ugyanígy a krumpli, a tartós zöldségek, ezekből is kartonszám, hogy jó pár hétig gondolni se kelljen rá. tehát nem annyit veszek, amennyi éppen kell, hanem annyit mely egy egész hónapra, vagy kettőre elégnek bizonyul. Esetleg fél évre (pl. cukor).

A húsárú szintén, fajtánként kilóban kell. Tehát sertés, marha, csirke stb… mind minimum külön-külön 3-4 kiló, hiszen ha van hűtőláda itthon, minek szaladgáljon az ember?:D Jellemző szokásom, ha kenyeret veszek, abból is vagy 4-et, hogy egész jövő hétig menni se kelljen. Ezeket felvágom szép egyenlő szeletekre, s lefagyasztom a fagyasztóládában. Mikróba téve 30-50 másodperc alatt visszamelegszik étkezés előtt egy perccel, s olyan mintha friss lenne:)

Utálok boltba járni és sok-sok helyre szaladgálni, ezért max kéthetente járok. Korábban anyuék intézték ezeket a dolgokat, de mostanában már én vállalom, természetesen elég idős vagyok hozzá. Sokkal jobb is így, ők kétnaponta szaladgáltak, így meg ritkán kell menni. A macskakonzerv, mivel tartós, ezért általában kartonnal fogom. Általában 40-50 darabot is, így csak majd legközelebb karácsonykor kell keresnem a polcokon.

Viszont nemsoká kezdődik majd a suli is. Ezért be kell menni majd a városba, s mivel mindenki újra dolgozni fog, mindenki oda lesz, ezért hosszabb távra kell majd előrenézni. Szóval már most írom a listáimat:) Mivel korán fog sötétedni, s sötétbe megyek reggel, sötétben jövök, ezért a kutyának sem lesz ideje, főleg nem hidegben majd boltozni… Inkább a kényelem a legfontosabb számomra, csak a lényeget tartom szem előtt…:) Am olyan rossz erre rágondolni, már megint visszaáll minden, hogy tavaly volt:S:(


Share |

Címkék: pénzügyek @ 2010.08.24. 11:07

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr182243400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hűha. le az összes kalappal...ez aztán tudatosság...Anyukám is pont ilyen, szerintem még a tíz évvel ezelőtti számlák és blokkok is megvannak valahol! :)) Én ennek az ellenkezője vagyok, nem nézem a pénzt. Ha sok van, elköltöm, ha kevés van elköltöm. Ha nincs, akkor nincs. :) Ez valószínűleg fog változni, ha majd én keresem meg a kenyerem, de most még így van...:-S
@csokipudingocska: Néha önmagam is kiakasztom vele elhiheted:D
süti beállítások módosítása