A nagy "kajaspórolási" kísérlet...

Ezen ominózus bejegyzésemhez egy hónapnyi alapos munka tartozott, ezt a tartós négy hetes tesztelést ma befejeztem. Pontosan 4 hete döntöttem el, hogy csakis gazdaságos ételekből próbálok vásárolni. Ezáltal is, ha egy képzeletbeli rezsire, számlákra, minimális cikkekre, élelmiszerre kell áldoznom, ki kell jönnöm belőle.

Történt ugyanis, hogy sokan azt állítják „minimálbérből nem lehet megélni”, kajára se futja. Ezt persze eddig nem tagadtam, hiszen még nem voltam biztos benne, inkább ellensúlyoznám. Ekkor eldöntöttem, egy hónapon át, csak a Tesco-s élelmiszerekből (Igu ne kapj sikítófrászt!:xD), és csakis a legolcsóbbakból fogok az egész család számára vásárolni több mint 4 héten át. Szóval ők voltak a kísérleti alanyok. A vásárolt dolgokból alaposan kivettem az egy főre való legminimálisabb értéket, amit közlök az összesből. Ez tartalmazza a minimumot, amiből meglehet élni:)

Átvállaltam ezt a nagy harci feladatot, s mindenkit megkértem itthon, hogy írják össze mi kell, de a végén mindent én magam fogok megvenni. Azon a napon össze is kaptam magam, elsőnek be is látogattam a Tecsóba, s összevásároltam a legfontosabbakat, figyeltem arra, hogy egyszerre annyit vegyek, hogy egy hónapban csak 2x kelljen vásárolni.

A dolog nyitja, hogy be fogom bizonyítani, főleg magamnak, hogy pénzügyileg, ha Pestre kerülök, biztosan nem fogok felkopott állakkal ülni otthon. Először is, három főre vásároltam a hetekben, ebből levontam, osztottam, és szoroztam, és a három főre való egy havi élelmiszer összeg hiányszenvedés nélkül, kiváltva a Tesco-s élermiszergarmadával lecsökken 22ezer/hó-ra. Amiből durván osztva egy főre kerekítve, így cirka 7500 ezer ft-ból meg van a kajaszükséglet és innivaló.

1.       Innivalók egy hónapra 1200Ft-ból: Minden családban vannak megszokott cikkek, mint pl. az innivaló. Alap dolog, ha anyagilag jól akarunk járni, egy szem piát se fogyasszunk. A legeslegnagyobb spórolás itt kezdődik. Nálunk ez nem gond, hiszen én is maximum csak szilveszterkor iszok pezsgőt, a családban a többiek hármunk közül, szintén nem fogyasztanak alkoholt, csak ritkán ünnepekkor. Viszont innivalók közül hogyan igyunk „PEPSI”-t és „Coca-Cola”-t? Egyszerűen csak egy gyors huszárvágással nem kell lemondani róla, csak ki kell váltani valami olyannal, ami helyettesíti azt. A Tescóban rengeteg üdítőital kapható. Legjobban hasonlítható hozzájuk a Freeway márkájú palackok. Majdnem hasonló az igazi kólához, s nem mellesleg 75-89 ft közt van 2 liter, ami azért nem semmi… Sajnos nem minden Tesco áruházban kapható, ezért alternatíváit kell ennek is keresni. A narancs üdítőitalokat filléres 70-80FT/2literes cuccokkal pótolhatjuk, lemondva a Fantáról, ami árából körülbelül vagy 7 liter kijön az olcsóból. Egy hónapban 5 esetleg 6 üvegnél többet nem szabad vennünk ezekből az üdítőkből, mert túllépjük ahavi 7500-as keretünket, amit élelmiszerre költünk… A többi készletünket csak is buborékos ásványvízzel, a legeslegolcsóbbal fedjük le. Megfigyelésem szerint az olyan 60-70ft/1,5 vagy 2 literes formátumnál ne kerüljön többe! A többi vízfogyasztásunkat váltsuk ki csapvízzel, vagy egyéb ivóvízzel, melyet ingyen vagy nevetséges áron szerzünk be, esetleg van a közelünkben. (tehát így hónapra az innivaló egy főre: 1120FT középárban számolva átlagot – Ez tartalmaz 12 darab kétliteres ásványvizet, és 5 üveg olcsó üdítőt, narancs + kóla vegyesen… mindez 34liter folyadék)

 

2.       Édesség és nasik egy hónapra 1000Ft-ból: Ez a legnehezebb, de ha ennek ellenállunk a jég hátán is megélünk. Le kell mondanunk az összes Milka, Mars, Kitkat és egyéb márkás szenvedélyünkről... Át kell állnunk pilóta helyett filléres háztartási kekszre, melyet kilószámra kapunk röhejes összegért. Meg kell szoktunk beérni olcsó gazdaságos nápolyival, és röhejes áru százvalahány ft-os, apró-csomagolt sütikkel. Persze több marad a pénztárcába, mivel megint hármunk közül csak az enyémet számolom ebből futotta két 12 kekszes „pilóta utánzatú” Tecsó gazdaságos tallérra, két tábla 79ft-os csokira, egy bazinagy zacskó háztartási kekszre. 70Ft-os nagycsomagos Pukikra, s jópár kb 10 zacsi 30ft-os Szotyira. A szotyit a korábban folyton vásárolt drága pisztácia kiváltására alkalmaztam… spórolásügyileg tökéletesen megfelelt… ebből is direkt nem a héjmenteset, vagy előrehámozottat vettem.

 

3.       Húsfélék egy hónapra 2000ft-ból: Itt is nagy nyirbálásokat kell tenni. Először is el kell felejteni a bolti húst, melyet majd otthon rántott szelethez klopfolunk. Sokkal olcsóbb kilós csomagos, tecsós 1000Ft alatti készre alkalmazott rántott szeletet, mely sajttal töltött, vagy natúr venni. Gombásat, vagy egyéb misungosat már nem, mert az túlhalad és 1200ft-ot közelít. Ezen kívül érdemes megnézni a pizzákat, de figyelni h 600ft körülit vegyünk csak meg. Ezért kapunk sonkásat, sajtosat, vagy szalámisat. Vegyünk, egy hónapra mondjuk 1 kiló sajttal töltött és 1 kiló sima rántott szeletet. Esetleg vegyünk 1 kiló előbb említett sajtos húst és két pizzát. De akkor már 2200ft felé csúszunk. Lényeg h semminek se dőljünk be, hogy „de hát az nem sokkal több”, tartsunk ki és ne lépjük át a limitünket soha semmiért. 2000 ft-ból 2 kiló rántott szeletet vettem vegyesen, ami már kész, tehát mivel főzni nem tudok, nekem ez a legolcsóbb megoldás. - Ennek érdekében elfelejtettük a csirkehúst, pontosan teljesen kihagytuk, ami már sokkal drágább.

 

4.       Kenyéráruk egy hónapra 2000ft-ból: Sokkal több esetben a kilós kenyér vétele mellett sokkal olcsóbb lehet, ha főétkezéseinkhez inkább vizeszsemlére passzolunk át kenyérszeletek mellett. Ezeket 16-20ft közti tömegáron kapni. Felvágottat felejtsük el hozzá, vegyünk inkább Tecsó-gazdaságos medvesajtot az evéséhez pedig alutasakos szalámikat reggelire és vacsira. Ha még jobban minimalizálni akarjuk a medvasajtutánzatot, vegyünk helyette félkilós trappistát.  Vajból csakis a legolcsóbb „Lira” és egyéb semmitmondó márkájú, szintén gazdaságos vagy láthatóan külföldi tömegterméket vegyünk. Nagyon fontos odafigyelnünk, magyar terméket soha ne vegyünk, mert annak árán 3x annyi jön ki az importáruból… Hagyjuk ki a pékárukból a péksüteményeket, esetleg diós patkó és kakaós csiga egyszer-egyszer elfér még a kosárban… Így egy hónapban 50 darab 16ft-os zsömle kijött 800ft-ért. Mivel 4-5 hétszakaszra számolunk, egy főnek heti egy kiló kenyér és a zsömlék mellett elég, 5 darab 200ft-os 1 kilós fehérkenyér mely 1000ft volt. A maradék 200ft pedig még valami aprósággal mondjuk, 2db 98ft-os diós patkóval elboldogul…

 

5.       Tejtermékek és minden más egy hónapra 1300Ft-ból: Kezdjük ott, hogy az irracionálisan magas árral kecsegtető dobozos tejet elfeledjük. Mert csak egy lehúzás a mi esetünkben. Egyes ételeinkhez persze kihagyhatatlan. Ezért ha nagyon fontos csakis ebből is külföldit, és a legolcsóbbat válasszuk. Két dobozos tejre pl. szánjunk 400 Ft-ot. Most nagyon forgathatjátok a szemeteket, hogyan jön ki annyiból, pedig aki nagyon alapos, az megtalálja a legolcsóbb, legeldugottabbat is a széles választék mögött (én megleltem). Melynek litere 170 és 190ft közt lötyög. A maradék 900 Ft-unkból futja joghurtokra és pudingokra is. Válaszunk csokis vagy vaníliás pudingok és joghurtok közül mindössze 50 ft alatt. Találunk olyan 49 Ft-os terméket is, mely évek óta 150grammos kiszerelésű és megéri az árát. A reklámokból látott cuccokat és gerillamarketinggel felfuttatott árukat megint hagyjuk ki. Minden héten fogyasszuk 2-3 példányt, ami belefér a párszáz Ft-ba. Kaphatunk még mellé akár 199ft-os somlóit is, vagy tiramisu szeletet. Sőt 450-500 Ft-ért félkilós jégkrém és fagyi csomagot is… tehát az adott 4 hétben vettünk a pénzünkön 2L olcsótejet 400ft-ért. Joghurtokból 6db 50 Ft-os típust, hogy minden hétre minimum kettő jusson a hónapban havi 300Ft-ért. 700 ft-ból kaptunk még 2db 450g-os tecsós somlóit 400ft-ért. A megmaradt kétszázból meg vettünk egy kisdobozos olcsó tiramisut. (természetesen többféle termék is van, megfigyeléseim szerint 6-8 hasonló áru vetekszik egymásért, szal van mivel mit kiváltani.

Összegezzük, akkor tehát 1300+2000+2000+1000+1200 = 7500. Mindebből a pénzből a minimálra abszolút törekedve sikerült a legeslegolcsóbb, legegyszerűbb termékekből kihúzni négy egész hetet, teljes takarék üzemmódon. Amiből a gyümölcsöket, (mivel az árvizes, rossz idő miatt többszörös áruk lett) teljesen kivettük. Annak ellenére, hogy nem eszünk teljes értékű kajákat, nem fogyasztunk gyümölcsöt, helyette olcsó tésztát, kenyeret, kiflit, zsömlét, sajtot, könnyű vajat, nagyon kevés tejet, rántott szeletet, gyorsfagyasztott pizzát, és legolcsóbb nasikat támadjuk meg, egész jó átlag.

Betartjuk a napi 3 étkezést, ami kötelező lenne, de a hétalvók, akik délben kelnek, spórolhatnak még annyit rajta, ha csak ebédelnek és vacsoráznak, mint én, akkor átlagban a másik két étkezésre több jut.  Elfelejtettem említeni, hogy ebben az egy hónapos szakaszban egy fillér sem kopik el azon, hogy esetleges maradékokat, vagy ételt ki kellett volna dobni. Ha mindig annyit készítünk ami egyevésre elfogy, s annyit veszünk, amit a lejárta előtt megeszünk, jobban járunk. Érdemes nagyon tartós élelmiszerekkel felpakolni a konyhát, s nem ér szavatossági meglepetés...

Ha kis cikkemnek lesz utódja, s felkelti az érdeklődést, a következő hónapban vállalkozok kipróbálni energiával (vízzel, gázzal, fűtéssel…stb.) kapcsolatos méréseket is, s számottevő öntesztet a magam érdekében a jövő évre:) Ezenkívül adok energiaspórolási tanácsot a számítógép használathoz, konyhai műveletekhez, s hétköznapi tevékenységekhez.

UPDATE: Fontos tényező, hogy minimum 10-15%-os pluszt számoljatok rá a leírt kerekítőleges összegekre, mert közben rájöttem, hogy a Pesti árak eltérnek a vidékiektől kb. ennyivel:) Köszönöm:D


Share |

Címkék: pénzügyek @ 2010.06.27. 17:14

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr532113846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Pamlag: Köszike:) Végülis nem teljesen biztos, hogy irányadó mindenkinek, de egy viszonylag vékony termetű, átlagos normál embernek megfelel:)
Jelenleg szétesek a rohanásban, d e még a héten ilyesmiből próbálok összehozni egy bejegyzést - nálam :)
Én meg közben arra jöttem rá [így update után], hogy még olyasmikra is kell még kb. kétezret számolni, mint pl. liszt, cukor, olaj, fűszer, só, stb. :]
@Pamlag: Azt belecsaptam volna (liszt) a "kenyérfélék témába", de nem tértem ki rá annyira... Bár az fél évre "egyszer-vevős" azért nincs ott végül:D pl. mi cukrot kapásból minimum 25 kilót veszünk, lisztből megintcsak nagy tétel, sóból is. Szóval max egy évben kell kétszer ilyet venni. Ha évelején megvesszük legközelebb egy jó ideig nem kell:) Bár igazad van...beleírhattam volna milyen megfontolásból nem részleteztem őket.
süti beállítások módosítása