Gondolatok a nagybetűs élethez...

Nemsoká nagykorú leszek novemberben... Elmélkedős, tervezős bejegyzésbe fogok most, mivel sok fontos döntést kell hoznom majd a jövőben. Egy élet tervezése nem egyszerű: Gondoltam megosztom, veletek milyen dolgokat próbálok eldönteni az utóbbi napokban. Miket tervezek feltétlen létrehozni/megvalósítani, ha 18 leszek?

Természetesen nem ezernyi elemből álló, hosszú listát közlök, ismét csak a pénzügyek válnak a legfontosabbnak számomra. Az alap életi felfogásom, sőt eldöntésem, hogy ahogy soha egész életemben egyetlen egy hitellel sem akarok rendelkezni – ezért javában előre kell gondolkodnom már 5-10 évvel. Ha valami túlmutat majd a kereteimen, azt nem veszem meg, megelégszek annyival, ami van, minthogy bármi után adós legyek.

1.       Bankkártya, Bankszámla – Szinte az ember életében elengedhetetlen kellék. Ezen végzi mindennapos átutalásait, fizetését kapja, online aukciókat látogat, vásárol, szórakozik. Egyszóval a pénz digitális formája egyszerűbb, mivel nem kell félnünk, elhagyjuk azt. Hiszen így többé nem kell készpénzt hordani magunknál. Fontos nekem, hogy olyan kártya legyen, mely az egész EU területén használható, mert igen sokat utazok egy évben. Ezen kívül nem hitelkártya típusú, vagy elektronikus fiókkal rendelkező, hanem csak simán egy univerzális megoldás, melyet általánosságban mindenre használhatok a világ bármely részén. Sarkalatos pont, vajon melyik bankot válasszuk, s melyik kártyamegoldást? Én már sokfélének utánajártam és évekre előre kalkuláltam, de meghallgatnám a ti véleményetek, főleg 18-25 év közt melyik a legmegfelelőbb?

 

2.       Megtakarítás, lekötés, befektetés – Ha pénzünk egy nagyobb részére nem lesz szükségünk huzamosabb ideig, mindig érdemes kötni egy megtakarítást. Mely lekötött pénz a háttérben kamatozik, s szépen lassan képesek vagyunk fialtatni, még x év múlva újra hozzá nem férhetünk. Első dolgom lesz egy bizonyos összeget, mely lehetőleg 150e-200e Ft felettinek (ennyi a maximum, amit most ki tudok spórolni az elkövetkező 1,5-2 évben + kaphatok/hozzájuthatok majd, úgy h nem változtatja meg a spórolás az életem...) Ezt kell majd valamilyen letétbe helyezni, hogy 5 vagy 10 évre, még nem döntöttem el pontosan mennyi időre, lényeg h 5-nél többig a háttérben félre fog maradni. Ez azért van szükség, hogy megalapozzam az anyagi életem már most apránként majd így 18 évesnek lévén, hogy később mindig legyen mihez nyúlnom, ha nagyon fontos lenne az a pénz, ami kéne. (Nem sok, de ez a váratlan kiadásokra hirtelen jó, hogy soha ne kerüljek mínuszba és elkerüljem életem végéig a hitel szót) Nézelődtem még a részvények felé is, de inkább valami olyan befektetés/lekötés kéne, mely biztosabban látható, nem nagy ingásokkal rendelkezik. Interneten is jól nyomon követhető, mint a CIB vagy OTP megoldásai. K&H-ról nem tudok még semmit, s szerintem a többi banknál is hombuk az a 12%, a lottózáshoz hasonló: vagy lesz, vagy nem annyi nyereség. Igaz akkor kevesebbet fial ha rizikótlant választok, de azt tudom, hogy akkor is kapok rá valamit, bármi lesz x év múlva…

 

3.       Nyugdíjpénztár, Egészségpénztár – Szintén első dolgom, hogy eldöntsem, mely magánnyugdíjpénztárhoz szeretnék fordulni. Ezen kívül egészségpénztár sem kihagyható. Hiszen ez olyan dolgok összességébe tartozik, mely az életemet szintén meghatározhatja. Kiemelten fontos, hogy a legjobb megoldást találjam. Egészségpénztárból a Tempó - felé kacsingatok, hiszen jelenleg a családban is mindenki ilyen, s pár év alatt olyan összegeket lehet megtakarítani, hogy nehezen lesz kimeríthető. Így a jövőben a gyógyszereim, kezeléseim, orvosi cuccok, az elsőtől az utolsó szem bogyóig mind nem kerülnek majd készpénzbe, mert a félretett keretem majd állja. Nyugdíjpénztár mellett még nem voksoltam. Olyan megoldás kell, melyről tudom stabil, nem kell, hogy sokat adjon nagyobb rizikóval, az arany középutat szeretném megvalósítani.

 

4.       Biztosítások – Véleményem szerint egy olyan dolog, amiből sosem szabad a legolcsóbb és legegyszerűbb változatot kalkulálni. A Biztosításnak olyannak kell lennie, ami kiterjed a világ szinte összes pontjára, tehát nem hagy cserben bárhol is vagy. Az életbiztosítások utáni igényem hatalmas pesszimistaságom első pontjai. Hiszen sosem tudhatjuk mi ér. Az élet kiszámíthatatlan: „Egyik percen sétálsz az úton, és elcsap egy kamion… gondoltad volna?” Hát igen, pont ezt kell megelőzni. Olyanra van szükségem, mely maximális biztonságot ad nekem bármely váratlan életszituációban, s azokkal mások is jól járjanak (hozzátartozók). Inkább fizetek nagyobb összegeket, de nekem mindenképp megér annyit, amennyibe kerül. Ezen kívül valószínűleg minden egyes értékesebb 80 ezer feletti tárgyamra, vagy eszközömre, legyen az PDA, számítógép, TV, kocsi, lakás…stb… mindenre kiterjedő, vagy külön-külön megoldott biztosításokat fogok kötni a jövőben…

 

A tervezés tehát már mindenki számára fontos, aki a 18-at betölti/betöltötte. Szóval mindenkinek ajánlom, ezen már hónapokkal/évekkel előtte kezdjen el gondolkodni az ember, hogy később semmiben se okozzon negatív „meglepetést.” Várom közbe egyéni észrevételeteket, vagy tippjeiteket, tapasztalatotokat a témában akár. Hiszen rögtön itt lesz a november, rögtön gyökeres irányban változni kezd az életem, s vele a környezetem is a 18. életév betöltése után…


Share |

Címkék: pénzügyek @ 2010.04.30. 20:06

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr431965110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása