Netbook/Notebook körkép

Ahogy Rionnál is olvastam, eléggé igény van rá (többeknél is), hogy egy alapos piaci körképet szedjek össze az elérhető laptop/netbook/notebook szegmensekből vegyesen. Így hát az ügyeletes kocka szépfijú rögtön bedob vmit:xD Adok pár egészen jó Netbook tippet, mindnek 10col közeli a képernyője egy kivétellel. Ezek az árak, középárfolyamok és készpénzesek, akár olcsóbban vagy 2-3 ezressel drágábban is hozzá lehet jutni a modellekhez. Korábbi tervemmel ellentétben nem az érintőképernyősökről fogok írni, mivel ahhoz nincs elég típus jelenleg a 120 ezer forint alatti kategóriában, amit közzétehetnék. Tehát majdnem luxuscikkek ezáltal:(

Először leszögezem, egy gépnél fontos, hogy mire fogjuk használni. Ezért olyan cuccokat szedtem össze, amik átlag felhasználóknak, közösségőrülteknek, netfüggőknek, és bloggereknek egyaránt jó. Hétköznapi MSN-re, Facebook-ra netes tevékenységek mindenféle használatára kiélezve. (Hiszen a gyártók erer az életmódra is figyelnek...) NEm pedig erőigényes HD játékok futtatására hivatottak. (Ezért ezt meg sem kell próbálni, azoknak más való)

Fujitsu-siemens Amilo Mini - Egyik legtakarékosabb vétel, hófehérben, feketében kapható csak az országban tudtommal. Hasonlít az Amoli pro-hoz (nagytestvér), szinte csak kicsinyített mása. Érintőpadja hack-el használható multitouch-panelként egyes alkalmazásokban... 60/80 gigás hellyel, ehhez 10 colos képernyője adott (1024x768-1320x768 közt állítható felbontással), 1GB ram, és 1.66 Ghz-s Intel atom processzor a része. Nagyon szép kis gép, tehát kihagyhatatlan a megnézése ha venni akarunk Netbook-ot:) Újonnan a Windows 7-tel is megbízkózik, s képes az elvárt AERO futtatásra is, ezért csak a registry-ben kell engedélyezni, mert alapból nem bekapcsolható magától.

http://regmedia.co.uk/2009/03/05/amilo_2.jpg

Érdekes h még van benne egy ExpressCard bővítő egység is, tehát ez a Netbook-oknál elég ritka:D Ára most kedvezményes 62-65 ezer közt mozog. – mert kifutómodell. Nagyszüleim  egy új gépet akarnak venni, mivel akár korosztálytól független mindenkinek, így nekik is ajánlottam ezt is. Egy hétköznapi embernek elég a teljesítménye. Fontos megemlíteni, hogy üzemideje egy töltéssel 4-5 óra körüli. Különlegessége, hogy a gyári csomagban adnak hozzá válltáskát, védőtokot, egy a fedőlapra felpattintható több színű cserélhető előlapokat. - Átlátszót is kapni hozzá boltban, ez alá pedig saját fényképeinket tehetjük be:D – Akik szeretik az ilyen egyéni díszítéseket nagyon kedvelni fogják. Igazán hangulatossá varázsolhatjuk.

http://nonstopmobil.hu/apix/0809/amilo_mini_schwarz_mit_digicam_var_lo.jpg

 

Hp Pressairo mini - Szintén ugyanazzal a felszereléssel, de 160 gigás vinyóval, nagyon minőségi gép, és stílusos fekete-szürke létezik csak, bár formailag nem olyan mutatós, mint az Amilo. (Szubjektív) Ára 75-78 ezer. A garanciából egy évvel több van rajta, amit ezért a pénzért kapunk, s persze magát a HP nevet, mely cégek számára az etalont jelenti. Windows 7 támogatott, alapszinten bővíthetők legfontosabb alkatrészei, támogatja a hardveres gyorsítást, mint a Vistában megismert ReadyBoost... Képernyője 10 col körüli, touchpadja és billentyűzete nagyon kellemes. 4 vagy 6 cellás akkuval is kapható, üzemideje akár 8-10 óra is lehet egy töltéssel.

http://www.pcland.hu/nkep/k75106.jpg

 

Dell Mini 10v - Egy egész Netbookcsalád tartozik a név kötöttségébe, nem összetéveszthető a legújabb Dell Inspiron változatokkal, melyek körülbelül 120 ezerbe kóstállnak ugyanezzel a teljesítménnyel. Ebben 1GB ram, 1.7 GHZ proci, és 160-250 gigás vinyó lehet. Nagyon kényelmes kis készülékek, s a legszebbek is. minimalista, enyhén gömbölyített/kerekített forma. Körülbelül 10 színben kaphatóak, a zöldtől, citromsárgától kezdve a pinkig is:D Kiegenysúlyozott szolgáltatással, szintén 8-10 óra üzemidővel kecsegtet egy töltéssel. Rendelkeznek az előző 2-ben is meglévő web kamerával, plusz fényérzékelő szenzorral is el vannak látva a kijelzőhöz. Sajnos olyan 80 ezer közt mozognak a 160 gigás, a 250-es konstrukciók már SDD vinyóval szereltek, van teljes rázkódásvédelmi technológiájuk, mely 4x gyorsabb áttételű, ezért az olyan 98-110 ezer fölé emelkedik rögtön az áruk.

http://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hirek/091221/dell_inspiron_mini_10_2010_01.jpg

 

Hp Mini - Egy limitált készüléktípus az országban. Általában hiány van belőle, másik testvérével szemben, ami szintén Hp, simán csak ennyi a neve. Ő rajta már alapból Windows 7 fut a boltban is, így is kapható. Persze mindhárom előző gépre is telepíthető ugyanúgy. Rekordmennyiségű porttal van felszerelve (4 USB, 2VGA, HDMI, stb...) touchpadja egy kiegészítéssel multitouch-padként is használható. Futtatja hardveresen az OS X-et is akár (felhekkelhető rá), de Windows-al a legkiegyensúlyozottabb. Benne olyan 1.5 GB feletti ram-al is van, 2 ghz proci, és opcionális beépített 3G modem található így nem kell a T-mobile USB stick külön, csak a sim kártya belőle... 95-100 ezer körül vesztegetik.

http://laptuoso.com/im/2009/01/hp_mini_1000_mie.jpg

 

Hp compaq 610s - Egyik legsikeresebb és leginnovatívabb és legolcsóbb modelljük. Igen erős átlagspecifikációval. Elterjedt, ezért sok alkatrész van hozzá, ha probléma akad. Prémium szegmensben indult a középkategóriában bő egy éve. Igaz túllő most a 100 ezer forinton, de lehet megéri. Ez egyáltalán nem Netbook hanem egy teljes értékű laptop(!). 2GB ram, 360 giga vinyó, dupla magos Intel Core processzor magonként 2.4 ghz teljesítménnyel. Képernyője 15.6 colos tudtommal és WIDE (!) LED képernyővel. Ehhez még fényérzékelő, kamera, mikrofon, mindenféle csatlakozó + 4 USB, wifi, bluetooth, távirányító is van hozzá egyes boltokban. 6 cellás 6-7 órás üzemidő az aksival ha csak olvasgatunk, msn-ezünk. 114 ezer ft-ba kerül most kb.

http://www.computertarget.com.au/oscom/catalog/images/HP_Compaq-610.jpg

 

Acer aspire One – Kicsit hátrébb írom ezt a kütyüt, mert gyári Linuxszal érkezik, tehát nem Windows-os. (ami sokaknak baj lehet) Természetesen telepíthető rá Windows is, de mecarásabb, mint a saját disztró amivel árulják. Előnye h piszok gyorsan fut és tölt be. Egyéni kezelőfelülete van, 1 GB ram, 120 giga vinyó, 1.2 ghz -s Intel Atom proci, és 780p-s HD videó lejátszás is van a repertoárban. Az ára hasonló a kezdetiekhez, olyan 70-75 ezer a középárfolyama a pesti PC szaküzletekben. Neten rendelve olcsóbb és házhoz is hozzák:)

http://www.slashgear.com/wp-content/uploads/2009/01/acer_aspire_one_10-inch-479x321.jpg

 

Samsung Aura n120/150 vagy n210 - Egy prémium anyagokból összerakott, egy változata is van, mely katonai szabványt is tartalmaz, erről ismertebbek az országban. Ütés, víz, és cseppálló még pl. a billentyűzete is. Elég tartós masina, s belsőleg is az előzőekhez hasonló. Felülete matt, ezért nem karcolódik, egyes "s" jelzésű nagytestvérei érintőképernyősek. Intel atom platform, 1 GB ram, és 160 giga vinyó az átlag. Mely tartalmazza a Samsung esés-elleni meghajtó védelmét mindegyikben. Érzékeli a zuhanást, s a vinyó munkáját megszakítja ez alatt, hogy abban az olvasófej leejtéskor ne sérüljön meg, és ne vesszen el semmi. Saját szabványa van ez által beépítve. Ára 90 ezer körüli, elég változó, s elég ritka gép, csak pár helyen kapható az országban. Az Aura tesztek jók, még ismert az R528, R530, R580-is, viszont azok jóval drágábbak. A Samsung ezekkel lépett be erre a piacra…

http://idarticolo.it/wp-content/uploads/2010/02/netbooknews-it-recensione-samsung-n1502.jpg

Toshiba NB200 - Igazán nem elterjedt. Viszont remek gép, ahogy a gyártótól megszokhattuk. Ismertetőjegye, a hatalmas Toshiba felirat a fedlapon, s a szögletes forma. Felszereltségébe 1.66 ghz proci, 160 giga vinyó, 1 giga ram, és egy 10,1 colos kijelző tartozik. tartalmazza a mindneki által ismert kommunikációs szabványokat. Alap a wifi, bluetooth, stb... Van kamerája, jó a billentyűzete. Mivel nem tartozik a Satellite családba, ezért az arcfelismerős webkamera funkciót nem tartalmazza a bejelentkezéskor, csak utólag telepíthető. A desing megkapó, egyes színek kétszínű variációban érvényesülnek. Pl. Bronzbarna külső és fehéres-szüke belső szétnyitáskor. Nagyon ízléses. Viszont semmi nagyobbat nem mutat fel a mezőnyben, kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálata és belső alkatrészei majdnem megyeznek a többi előzőleg leírt géppel elérhető áron 88 ezer forintért.

http://www.liliputing.com/wp-content/uploads/2009/05/toshiba-nb200.jpg

Lenovo Ideapad s12 - Mivel a T-mobile házon belüli s10-es szériája unalomig ismert, ezért annál egy kicsitvel erősebb gépet keresünk, aki eléri a 10 colt. Az s12 csak 1-2 lépéssel jár előrébb. Szolgáltatáskínálata teljesen ugyanaz mint a többi gépnek. Ion processzoros és 1.7 ghz-s alappal van megáldva. Ehhez jön 1/1.5 giga ram (változó konstrukciók), s kihagyhatatlanul nagyobb 250 gb vinyó. Linuxot nagyon süvítve viszi, de nekünk megint csak a gyárilag vele járó Windows 7 a szimpatikusabb. Szóval emiatt nem fogunk benne csalódni. Van webkamerája, wifi-je b/g/m szabványos. A jelenlegi gépek közt a leg légiesebb, mivel nagyon vékony a háza. Többet nem is írok róla, érdemes felfigyelni rá. Sajnos mivel egészen új típus, s nemrégóta ismert így majdnem 95 ezer körüli forintba kerül:(

http://upload.notebook-teszt.hu/image/lenovo_s12_hir/lenovo_ideapad_s12_c_small.jpg

Asus EEPC 1001HA - Elértünk mezőnyünk legeslegolcsóbb tagjához, ami elég furcsa megközelítés. Túl olcsó, mondhatnánk, viszont nem vagyunk benen biztosak, neme olcsó húsnak híg a leve? Szóval az Asus ezen készülé, ugyanazokat nyújtja 1.6 Ghz-s procijával, 160 gb vinyóval, 1 GB rammal, mint a többiek. A korlátozás ott jelenik meg viszont, hogy kijelzője állítólag 9.7 colos.

http://www.liliputing.com/wp-content/uploads/2010/03/asus-eee-pc-1001px.jpg

Szóval jelentéktelen 1-2 cm-er kissebb. Ez talán 1024x600-as felbontás mellett azt jelentheti, hogy egyes grafikában nagyobb erőt követelő alkalmazások gyorsabban futnak, mint más társaikon, persze észrevehetetlen ez a különbség. Többféle rendszerrel adják, de a Windows 7-et is elbírja. Wide a képernyője, és tudtommal az ár alacsonyan tartása miatt, egyedül csak a bluetooth maradt ki...(mert nem említik sehol, ha lenne reklámoznák) Töb színben létezik, jah és mielőtt elfeledem 65 ezer forintba kerül egy ilyen! Megfontolandó, eddig semmi rosszat nem írnak róla sehol...

http://driftcomputers.hu/images/1001HA.jpg

Remélem tudtam valamit segíteni. Ha nekem netbookra lenne szükségem, mely igazán jó és olcsó, akkor ezeket tuti figyelembe venném vásárlás előtt. Amúgy használd a kereséshez a http://arukereso.hu vagy http://olcsobbat.hu oldalakat. Ide bepötyögöd őket, télleg ennyibe kerülnek.:)

Fontos még figyelembe venni vásárláskor a kijelzőt: TFT/LED-e? 10 col feletti-e? Mekkora a ram? (egyik legfontosabb), Mekkora a vinyó?, Milyenek a felhasználói vélemények a fórumban?, Milyen az anyaghasználata? Bővíthető-e? Mekkora a processzora? Milyen extrák járnak hozzá? Milyen az akkumulátor? Van-e benne beépített modem, bluetooth, infra, kártyaolvasó…? Mennyibe kerül? Ugyanolyan árban mik közül válogathatsz még? Ennél persze sokkal több készülék létezik, de ha ezekre elkezdel keresni, biztosan több hasonlóra is akad a szemed.:)


Share |

Címkék: divat kockaságok @ 2010.04.25. 12:54

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr381949901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása