Zune vs. iTunes - Az új alternatíva!

A világ nem létezne a konkurencia nélkül. Ezt bár tudjuk. Mióta megjelent a Windows Phone 7 neve a piacon, mindenki valami teljesen újat és teljesen mást vár. A Microsoft természetesen az Apple termékeinek utánozását próbálja felülmúlni, sok részben, viszont ez nem sikerül neki. Viszont ne felejtsük el, házon belül, csak Microsoft termékekkel is ellehet érni azt a hatást, amit az Apple cuccokkal.

http://techgeist.net/files/2009/09/zune-hd-rumor.jpg

 

Ez a kis bejegyzésem azoknak lesz irányadó, akik körülbelül fele áron is komplexebb, minőségibb, erősebb hardveres felszereltséget is támogató termékcsomagot akarnak az Apple logós készülékek teljes elkerülésével… Míg az Apple bizonyítja, hogy egetverő specifikáció nélkül is lehet komplex, és fejlett eszközöket gyártani, a Zune ellensúlyozza, hogy nagy hardverigény milyen kényelemmel és gyorsasággal jár...

http://www.buzzcritic.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/e2755_Microsoft_Zune_HD_1-540x281.jpg

Nézzük csak mi áll ma rendelkezésünkre: Microsoft Monitor/ Egér/ Billentyűzet/ Webcam/ Mikrofon/ PC/ Laptop/ XBOX/ stb… - Windows 7 rendszer/ Windows Live Szolgáltatások/ Windows Phone – azt hittük itt elmarad a felsorolás? Mióta az új mobilos operációs rendszer középpontba került haldoklásának végével, felfigyeltek egy eszközre, mely már régóta ismert. Az iPod Microsoft féle variációja.

http://drop.ndtv.com/gadgets/imgs/f/zune_hd.jpg

Mostani írásomban, mint leszűrhettétek a Zune-ról lesz szó. A közelmúltban tudjuk páran, már kapható több országban a Zune HD, mely teljes mértékben az iPod Touch-nak szánt ellenfélként lett bemutatva. A Zune nem csak egy lejátszó, egy teljes szolgáltatáskínálat is. Fejlett interneteszköz, zene, videótár, s szigorúan Microsoft preferált. Tudni kell róla, hogy nemrég kiadták a hozzá tartozó szoftvert, mely majdnem azonos mása az iTunes-nek. Jelenleg elég stabil, s erős lett ahhoz, a negyedik verziója, hogy széles körben is elterjedjen…

http://www.winsupersite.com/images/zune/zune4_008.jpg

Igen, megcsinálták. Az összes előbbiből ismert szolgáltatást együttesen alkalmazza, viszont egy saját köntösbe, s funkciórengetegbe bújtatott csili-vili lejátszóként. Állítólag az összes új Windows Phone mobilnak ez lesz az új kezelőszoftvere. (Mint iPhone + iTunes) A dolog arról szól, hogy a Mircosoft összeszedte a minden más gyártótól ismert általános, vagy extra opciókat, s azokból mindenkinél jobbat gyúrt össze… (mert valljuk be tagadhatatlanul modernebb, egyszerűbb, gyorsabb lett konkurenciánál, s fejlett automatikus extrái már megkímélnek minket az albumaink egyenkénti MP3 TAG-elésétől, s albumborító gyártástól…)

quick play

Lássuk is az ismertetőt. A telepítés után a program egy úgynevezett Quickplay menüben fogad ahol gyorsan elérhetjük a frissebb albumokat és azokat, amiket oda helyeztünk a Quickplay oldalra a “Pin to Quickplay”-re kattintva. Tehát saját kezdőlapot gyárthatunk magunknak. A Histori főmenü a főoldalon pedig összeállítja nekünk a statisztikailag akár legtöbbet hallgatott számokat. Továbbá a kedvencek tár, a kis szívecskékkel való megjelöléssel, segít önmagunkat elemezni, s aszerint lejátszási listákat felépíteni.

http://assets.gearlive.com/blogimages/zune-4.0-press_.jpg

Az egész szoftver kellemes benyomást kelt eléggé nagy hangsúly fektettek a külsőre és működésre. Nem sokat gondolkodik a program, ha már betöltöttük. Bármely átlagos gépen villámgyors. Nem csak zenéinket, képeinket, videóinkat is átvizsgálja az egész gépen. iTunes-al ellentétben a gépen módosított állományok (tehát ha pl. törlünk/átnevezünk az intézőben vmit) akkor a lejátszóban nyoma sem marad, mindent észrevesz, s ott is javítja. Ez a másik szoftverről nem mondható el, mindig felkiáltójeleket és egyebeket tesz:S

http://assets.gearlive.com/blogimages/zune-quickplay.jpg

A Quickplay-t szemlélve láthatjuk, milyen lehetőségek vannak itt. A felső menüben találjuk a Collection, Marketplace és Social menüpontokat. Ugyanakkor itt láthatjuk a new résznél a legújabb albumokat is, továbbá a korábban lejátszott zenéket. Természetesen, ha egy dalt lejátszunk, azt alsó részen középen látjuk, ahol még egy pirosas fény is “mozgolódik” a zenére. Nagyon esztétikusak az animációi. A dal címe mellett találjuk a kis előbb említett szívformát, amellyel kifejezhetjük, hogy tetszik vagy sem az adott dal. A jobb alsó sarokba pedig a kezelőgombokat helyezték el.

http://www.redmondpie.com/wp-content/uploads/2009/09/Zune4.0forWindows.jpg

Most csak a Collection részével foglalkozom majd, ugyanis nem regisztráltam a Zune oldalán, hogy belépjek, ugyanis csak helyi lokál zenetáram kezelem majd vele a jövőben is. Tehát, A Collection, azaz a Kollekció részében találjuk minden olyan médiaformátumot, amit mi magunk töltöttünk be vagy a megadott mappákból szinkronizált be a Zune (ezek alapesetben a Windows által létrehozott Music, Pictures, Videos mappák). Szerencsére az automata szinkronizálás nagyon jó, szinte a kedvünk szerint jár el, képes a duplikációkat lekezelni, s eltávolítani azt, amiből esetleg több példány van. Rövid idő alatt rendbevágja az összes könyvtárunkat…

http://windowsteamblog.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Blogs.Components.WeblogFiles/windowsexperience/collection_5F00_69FD832F.png

A Collection nézetben egy fehér külső fogad, amely számomra pozitív változás a Quickplay nézethez képest. Jól áttekinthetők a betöltött albumok, itt rengeteg mindenre van lehetőségünk. Van mindenféle nézet, mint az előadó (Artists), albumok (Albums), dalok (Songs). Természetesen van lehetőség stílus, album, dátum, abc sorrendbe rendezni a zenéinket. Az albumokat szerkeszthetjük is kézzel, de a programban van lehetőség automatikus album információ keresésére is. (!) Ennek segítségével, több száz zenéből álló tárunkban minden hiányzó adatot kitölt az MP3-akban, beleértve az albumborítókat is. Ez nagyon sok munkától megkímél minket… (mindössze csak ez miatt töltöttem le kezdetben, nem hittem, hogy megkedvelem)

http://cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2009/09/ZuneHDQuickPlay.jpg

Ekkor itt a címre/előadóra keres rá és mi választjuk ki, hogy mely album információit importálja a sajátunkba. Nem volt még olyan zeneszám, melyet nem ismer fel. Valószínűleg bitráta, dallam, hangsáv szerint is képes azonosítani. Egy olyan dalt, melynek csak egy sorszáma, és semmi féle ID3 TAG-ja nem volt, még én sem tudtam mi, beazonosított s ajánlatokat tett rá. 

A kezelőszervek mellett lent találunk egy kis ikont, amely az éppen lejátszott dalt (now playing) tehetjük teljes képernyős üzemmódba, amely nagyon látványos, de nem különösebben hasznos üzemmód, ahogy az alábbi képernyőfotón is látszik. A háttérben az albumokból kapunk egy montázst és a szín is váltakozik, ami nagyon szép.

http://img34.imagefra.me/img/img34/2/8/18/pokeyourheadoff/f_gnhgrplxm_6006a88.jpg

Zune szoftvere tehát egy különösképp használható alkalmazás, elég logikusan felépítve. Nem kell különösebb módon keresgélni a kívánt funkciókat nagyjából minden elérhető logikus módon. A külsőre nagy hangsúlyt fektetett a Microsoft, amely nem ment a használhatóság rovására, s életünket egyszerűsíti le. Az Apple az iTunes kötöttségeivel igazán felkötheti a gatyáját. Ilyen kellemes, minimalista, s szép színes alkalmazást rég láttam, mellyel az albumaim rendezése is akár egész délutánokat eltöltve érdekes, s szórakoztató:) Megmagyarázhatatlanul vonz, nem tudom mi fogott meg benne. Kivételesen nem csalódtam.

 http://www.zunerama.com/blog/graphics-09/zune-sw-4-marketplace-music-01.jpg

A Windows 7 megjelenése óta úgy érzem a cég, kezd észhez térni. S bár nagy reményeim még nincsenek a Windows Phone 7 megjelenésével kapcsolatban, kicsit már elnyerte a tetszésem, ha állítólag tényleg igaz, ahogy a videókban látható módon az egész Zune-t integrálják egy okostelefonba, ahogy ezen a számítógépen, akkor szerintem megfogják az isten lábát… Ajánlom mindenkinek, nem erőforrás igényes s nem is sok helyet foglal! Valószínűsíthető, újabb mérföldkő, s teljes mértékben átalakítja majd zenehallgatási szokásainkat, mint annak idején az iPod-ok köztudatba robbanása. (Mindezt a nem külön alkalmazásokban való gondolkodás helyett, a komplex, s mindent egyszerre kezelő felület igényének megteremtésével) A trendet és az irányt mindenesetre nagyon eltalálták...

 


Share |

Címkék: kockaságok @ 2010.03.19. 20:06

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr461853112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez jó hosszú volt:)
Az iphone miatt iTunes fut a gépen (Meg persze wmp, media player classic, real player, meg miegyéb:P), de... meghoztad hozzá a kedvem:)
Remélem, tényleg ilyen jó és nem egy fizetett reklámarc vagy:)
Hát én mindent megtettem... Először letöltöttem a 32 bites verziót. Szólt, hogy 64 bites az oprendszerem. A fejemhez csaptam, és letöltöttem a 64 bitest.
Install - erre ezt mondja:

No Installation Media
Can't find the media for installation package 'Windows 7 portable Device update'. In might be incomplete or corrupt.
Error code: 0x80070002

szar ez:D
Az a baj, hogy zseni vagyok. Megoldottam. Nagyon minimál a program... A felület kurvajó. A többi majd adja magát:)
@Dnsd: nem vagyok fizetett reklámarc, csak egyszerűen annyira tökéletes volt számomra (pár perc megszokás után) hogy meg kellett veletek osztanom. A 64 bites rendszereken a telepítés nehezebb, mert lehet találkozni ezzel a hibakóddal, de örülök h megcsináltad:) Ezzel könnyebb az iPhone számára is TAG-okkal ellátni a zeneállományod, egyedül a képek azok, melyek nehezen importálódnak be az iTunes-ba, a többi simán megy!:) Van Facebook-od? Írhatsz privát üzit, s cserélünk azonosítót!:D
@Dnsd: Úgy értem mint Windows Live címet, Facebook-ot, vagy Google ID-t. (MSN, Wave, Skype stb...) - bármi hasonlót! Van nekem mindenből:D
ááá, szerintem azt hagyjuk...
Kipróbálom aztán meglátjuk nálam is beválik-e :)
Elfelejtettem, hogy azt is érzékeli a szoftver ha áthelyezek egy zenét egyik mappából a másikba?
@J. T. Hanson: Igen, írtam is róla a szövegben, hogy automatikusan a Windows Intézőben végrehajtott változások, az iTunes-al ellentétben észrevétlenül mentődnek a Zune-ban is...:)
Húúú hát nálam elég katyvasz módon működik :S
Az összevissza elnevezett számok miatt több albumnál is előfordul, hogy az egyes dalokat külön albumnak jelzi :D
@J. T. Hanson: Jesszus...:S Akkor ott elég nagy kavarodás lehet. Bár nekem már az albumaim egy része el volt látva TAG-ekkel, ezért könnyebben berendezte őket. De ha még semmi nincs megcsinálva szinte abszulút, akkor ez a lejátszó sem tud csodákat művelni:(
Nem érdekes, anélkül is kiismerem magam a saját meghajtóm káoszában :D
süti beállítások módosítása