Online Szinkronizálás és Fiókvédelem

Kis kockasegítség rovatot is indíthatnék, meg kifejezésszótárt. Főleg azért, mert ezt az írásom mondjuk „DeFallának” lesz egyik legnagyobb küzdelem megérteni:) Pedig most csak egy hétköznapi problémát vetek fel. Gondolom, sokan küszködtök olyan témákkal, mint az e-mail címváltás, mert meguntátok, vagy más okból  újat akartok. Az Európai viszonylatokat és az USA-ban elterjedt trendeket összehasonlítva, a levelező rendszerek közt nem sok különbséget találunk 2010-ben. Általában macerás a többféle FB, MSN, Skype, Gtalk, Ebuddy, AOL, ICQ, (stb…) partnereket szétválogatva újra felvenni egy új címre ami friss.

Viszont ha nem vettétek volna észre, ez már a múlté egy ideje. Minden nagyobb és nevesebb levelező rendszer (de már a kicsik is) támogatják a partner/cím/névjegyzék exportálását/importálását. Ez nagyban megkönnyíti a költözést egy új címre, s a teljes kitakarítását a réginek, hogy semmi felesleges emlék ne maradjon ott. Egy régebbi bejegyzésben már írtam h akár összes e-mail üzinket, szövegeinket, képeinket egyik fiókból a másikba az internet segítségével akár átköltöztethetjük a Gmail szerverek segítségével…

Most viszont csak a kommunikációs szoftverekben/online szolgáltatásokban rejlő költözési módokat mutatom be. Ha nem figyeltetek volna még fel rá, vagy próbáltátok és nem működött, leírom ennek módját. Vegyük alapul, az MSN-t. A Partnerek részben meglelhető h „Üzenetváltási partnerek mentése”- lehetőség, ezzel a hasznos dologgal egy Outlook, és ezernyi más program/netes oldal számára egy legtöbbször *VCF formátumú archívumot hoz létre a rendszer a megadott helyre. (pl. asztal)

Ezzel nincs más dolgunk, mint bejelentkezni új címünkbe, s az importálás részen kijelölni, és beolvasni, így mindenki, akár több száz partnerünk is, azonnal automatikusan fel lesz véve, s már bőszen irkálhatunk nekik. Nagyon előnyös, hogy a Skype is támogat ilyen dolgot. Sőt online fiókok is, nevezetesen a Gmail, Hotmail, Yahoo, ha jól tudom már a Freemail is, Citromail-ban nem vok biztos, mert azt nem használtam soha...

A Facebook-ról ne is beszéljünk sokat… Hiszen zseniálisan egyszerű. E-mail címeinket bepötyögve képes egyenként megkeresni a partnerlistáinkon az emberek azonosítóit, akiket megjelölésre fel is ajánl... Áthozza a más levelező béli regisztráltakat a Facebook rendszeredbe is, megállapítja Windows Live ismerőseid közül kik vannak online már az FB-n. A Szinkronizálás közben adataikat, fényképeiket is beilleszti, és telefonszámaik is átmásolódnak a partnerlista részleteibe.

Egyes okostelefonokon, (Android, WinPho, Palm, Samsung Bada, Symbian stb…) eleve a névjegyzékbe integrálódik a partnerek fényképe is, míg online vagy, és így nem kell egyenként hozzáadni a megjelenítő fotókat telefonkönyvedhez. - Amit kitesznek a neten, az nálad is frissül, s úgy látod őket, s a Nick neveiket is. Egyéb adataik, e-mail cím s minden ismert mező kitöltetik a füleken.

A mai centralizált világban ez már nélkülözhetetlen. Mobilod elhagyása esetében, vagy pedig új telefon vételekor, csak be kell jelentkezned névjegytáradba és újra letölti az elveszett névjegyeket a helyükre, úgy ahogy volt.

Természetesen a technológiának hátrányai is lehetnek. Én elkezdtem már filózni rajta, vajon mi van akkor, ha egy azonosítódnak valaki kitalálja a jelszavát, akkor hozzáfér az összes többi kapcsolt rendszeredhez. Szabadon garázdálkodhat, s a globális interfész lehetőséget ad, nemcsak a te, hanem összes partnered adatainak megtudására is.

Ezért kifejezetten ajánlom nektek, hogy fiókjaitok kódjaid 2 hetente váltogassátok jobb esetben, s minden alkalommal minimum 11-12 jegyű kódot adjatok meg. S a betűk és számok közt legyen nagy és kicsi, ezen kívül ne legyen összefüggő mondat, vagy értelmes kifejezés benne. (pl.: 645gpF789721 - lehetetlen kitalálni) Ha rendelkeztek tökéletes jelszóval, mely értelmetlen és feltörhetetlen, biztos nem kerültök veszélybe.

Fontos dolog, hogy használjatok, 10-12 internetes fiókhoz már, mondjuk jelszókezelő szoftvert. Melyet külön egy újabb jelszó véd, mely jó, ha kb. 15 betűs kóddal van levédve. Így ha elfelejtenétek valamelyiket a sok közül, a jelszókezelő az erős kód megadása után, az összes létező fiókotokba való belépést segítheti:) Akár Online jelszókezelő oldalak is ismertek ilyen ügyben. De ott a SpyWave, Spam, és vírusveszély negatívumként, vagy adathalász programok már gondot jelenthetnek. S kicsúszhat az irányítás a kezeitek közül. Ezért az asztali alkalmazás a legjobb szerintem.

Van egy újabb alternatív megoldás is még. Használjatok mobilkódokat. Ezek olyan digitális bélyegnagyságú vonalkódok, melyeket ti magatok kinyomtatott lapon tárolhattok valamelyik szekrényetek, vagy fiókotok mélyében. S a telefonotok kameráját ráirányítva egy vonalkód olvasó alkalmazással érthető nyelvre fordíthatjátok vissza a leírt internetes linketeket. Így nem felejtitek el egyes regisztrációitok frissítését/létezését, s időt spóroltok meg, nem kell a linkeket beírni, elég csak a fényképező elé rakni… S máris fellépni az adott oldalra. Bár extrább esetben üzenhettek ennek segítségével, vagy akármit titkosíthattok, nemcsak pár szót.


Share |

Címkék: kockaságok @ 2010.03.13. 21:26

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr161837626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönöm szépen! Végigszaladtam az íráson, de nem lettem sokkal okosabb :)
Majd okosabb leszek, ha veszem a fáradtságot, s kielemzem...
Egy sima mixolid dallam tükörrák fordítását pl. alt-kulcsba hamarabb transzponálom, mint ezt - de amilyen egyszerű az 'ámítógép. olyan egyszerű a zene leírása is :)
süti beállítások módosítása