Prayers for Bobby

Megnéztem a filmet. Amit mindenki istenít, s ajánl. Meglepődtem. Megfogó, átérző, mély lelki drámát fedeztem fel. Két alkalommal lestem végig a filmet, mert az elsőnél nem láttam a könnytől semmit. Bőgtem mint egy anyátlan buzi:D Valahogy nem tetszettek az interneten lelt szövegek, így gondoltam saját filmleírást készítek hozzá. Én így éltem meg, ezt vettem ki az egészből, s eszerint írtam meg a a tartalmát.

Egy igaz történet alapján készült filmdráma a kereszténység egyik legnagyobb dilemmájáról mutat egy valós képet.  A film Marry Griffithről, egy bigott családanyáról szól, aki meleg fiát elfogadni képtelen, ezért életét és világszemléletét teljes mértékben a bibliában leírtak szerint alakítja. Fia iránti szeretete érezhető, de a szomszédok és a közösség felé irányuló megfelelni vágyás és vakhite sokkal erősebb.

 

Válogatott módszerekkel próbálja Bobbyt visszatéríteni a „normális” útra, pszichológusra bízza, és egyre azzal győzködi fiát, hogy amit érez az bűn, és amit tenne az elítélendő és a pokol tüzében ég miatta. Pusztító buzgalmában családon belül is olyan helyzetet teremt, mely már szinte megalázza a magára maradt fiatal fiút, önértékelését és önbecsülését végleg összetöri.

 

A fiú eztán nem tud felgyülemlett problémáiból, s berögződött félelméből kilábalni, bűnösnek és hibásnak érzi magát mássága miatt. Ezért egy érzelmi fordulatában öngyilkosságot követ el. Egy híd tetejéről veti magát a forgalom mélyébe. A mindössze csak 20 éves fiú azonnal életét veszti. Elvesztésével szembesülvén az anya lelkiismeretében egy végtelenül elolthatatlan bűntudat keletkezik, melyet talán sosem tud majd megemészteni. A váratlan tragédia folytán csak hónapokkal később döbben rá, mennyire hibásan kezelte fia helyzetét, és ekkor érti meg, hogy az ő betegnek és eltévelyedettnek hitt fiának semmi baja sem volt.

 

Hosszú időt és mély lelki válságot kell átélnie az anyának, míg végül elér a katarzishoz, hogy belássa végzetes hibáját. Egész életén át kísérő, s folyton visszatérő bűntudata eztán megváltoztatja a hitét, az emberiségről alkotott dogmák, s főleg a biblia átvitt értelemben értelmezhető mondatai közt kérdéseket lel, melyeket nem válaszolhat meg senki. Ezt önmagának kell megvilágosítania, s megtalálni a helyes utat.

 

A tragédia bekövetkeztében azonban nemcsak az anya vonható felelősségre, hanem a fiáért kiállni képtelen apa is. Alapvető ellentmondás, hogy hogyan terjeszthetné a megértését egy olyan csoport, mely gyalázkodva és undorodva küldené halálba fiait és lányait emiatt. Az anya ezt tisztábban látván új irányt vesz, megpróbálja megérteni: a melegség nem választás kérdése, nem bűn, és elfogadása nemcsak környezetének okoz nehézséget, hanem sokszor és talán leginkább magának a meleg fiatalnak is. A szeme előtt folyton Bobby váratlan halála lebeg. Lelki furdalásában adósnak érzi magát fiáért, s egészen új irányt vesz. Ha kell önmaga egyedül képes szembeszállni, s tenni azért, hogy jobbá tegye akár az egész világot. A történet végén viszont rádöbben, s megpróbálja elfogadni a tényt, hogy fiát még késői ráeszmélése ellenére sem láthatja viszont, ha akaratlanul is, de már örökre elveszítette.

 

Ami érdekes a történetben, s egyedül irreális az David szerepe, pontosabban a hozzá való viszonyulás. Vajon az öngyilkos fiú nem számított a párjára, legalább őrá egyedül, akiben biztos volt, hogy szereti? Nem gondolt rá milyen fájdalmat fog okozni neki? S annak családjára hogy-hogy nem támaszkodott ha már a sajátja elítélte másságát? Nem szőrözök tovább, végül is így kellett lennie a történetnek, hiszen nem lenne dráma a műfaja, ha a többi melegfilmhez hasonlóan happyend-el záródna. Ettől a kis történethibától/furcsaságtól eltekintve jó volt. Egyéb ellenérv a David-os dologra? Várom az építő kommenteket!:)


Share |

@ 2010.01.19. 17:30

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr531685226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Imádság Bobbyért (Prayers for Bobby, 2009) 2011.06.05. 16:42:15

Filmet sok célból készít az ember. A film néha csak szórakoztatni akar, vagy megosztani valamilyen gyönyörű vagy fájdalmas élményt, néha pedig a film eszköz egy világjobbítónak szánt üzenet kommunikálására. A Prayers for Bobby ebbe az utóbbi kategóriáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David-től én is vártam volna valamit. Azt hittem eleinte, hogy segít Bobby-nak átvészelni-e ezt a korszakot és megoldják valahogy. De ez dolog kimaradt, de az tény, ha igy lett volna nem lenne dráma. De mégis hiányzott, elvárható lenne egy kapcsolatban ez.
@Fredericooo: nekem is ez volt olyan "befejezetlen" dolog. Meg azt mondja a temetéses jelenetben "Bobby egyik barátja voltam..." szal mindenki tudta, nem csak ismerősök voltak...
Szia!
Jah, jól vetted le a storyt, az utolsó megjegyzéssel - David szerepével -kapcsolatban úgy emlékszem, hogy mielőtt Bobby leveti magát az autópáya felüljárójáról, próbálja hívni telefonon, de nem tud beszélni vele (hangposta), aztán elmegy a melegbár előtt, ahonnan éppen akkor David egy szőke fiúkával jön ki (legalább is nekem úgy tünt, hogy David az)... ez lehetett az a momentum, melyet követően oly mértékben talajt vesztett, hogy egyetlen megoldásnak azt láthatta, hogy véget vet életének. Eközben anya folyamatosan imádkozik, hogy bizonyítsa az Úr Bobby bűnösségét! Zzzzz! Nagyon durva! Jól megcsinált film szerintem!
@angel.o: Lehet, de én sokszor átnéztem azt a részt, de nemtom télleg David volt rajta?! Ezen én is elagyaltam, de végül ráfogtam biztos nem ő. Mindegy... a pasik egyformán szemetek:xD Pedig ő volt a legszimpibb szereplő benne számomra:$
@««ω||Poρσv||ω»»™: Dejóó a moderálás nem egészítette ki. Pedig jót írtam előző komimhoz megjegyzésként. Lényeg: szóval alaposan lelassítva, és megfigyelve tényleg ők jönnek ki a klubból. Elég lehangoló. Ilyet átvitten már a saját bőrömön is éreztem. Azt nem értettem soha, egy fiú miért mutat be a szüleinek, ha igazából aztán mással is kavar. Gerinctelen dolog, s nem is gondolta akkor komolyan...
@««ω||Poρσv||ω»»™: ... nem beszélve arról, hogy pont akkor történt ez a filmben ugye, amikor Bobbynak a legnagyobb szüksége lett volna rá! Valahol ez sztereotípia, de van azért alapja ... sajnos! És igen, tulajdonképpen innentől álságos minden későbbi - egyébként szimpatikus - megnyilvánulása Davidnak! Sok minden benne van ebben a filmben, nekem is meg kellett nézni párszor, mire azt mondhatom, nagyjából mindent megértettem.
@angel.o: Igen ez elég lehangoló. Sajnálom:( Ezért van az h már nem hiszek semmiben/senkiben se. Sose veszek, s nem is fogok senkit komolyan venni. Elég tapasztalatot gyűjtöttem már. Korábbi Postjaimban már sokat említettem. Pl. az újév körüli éves összefoglallómra is rányomta ez a téma a bélyegét.
@««ω||Poρσv||ω»»™: Hátt ... sajnálom! De gondold meg, hogy más szemétsége,hülyesége miatt magad bünteted azzal, hogy így attól is elzárod magad, aki esetleg komolyan gondolná ... a sok rossz tapasztalat ellenére nem szabad feladni a reményt, hogy jönni fog egyszer Valaki, aki megérdemli! Csak figyelj jól!
Minő élet indult meg itten! XD

Nincs hozzáfűzni valóm. Úgy van, ahogyan leírtad. :)
Nagy ölelés és puszi mindenkinek! :)
(K)
Rion
@Rion-Gay: Jóhogy élet indult meg. mindenki érdekelt szinte a sorozatban. A meleg filmek egyik fordulópontja a mű. Rengeteg embernek mind más-más látása vagy azonos véleménye lesz tőle. Am anyunak én is megfogom mutatni:$
szerintem is David lehetett a szőke srác mellett... nemtom, nagyon kidolgozatlannak éreztem azt a szálat. Bobby élete pont jobbra fordult volna már Portlandben, nem igazán érteni, miért lett öngyilkos.
@misc: én amondó vok h azért hagyták ilyen lazára ezt a részt, hogy érdekeljen a film és gondolkozz rajta:D vagy nézd meg újra^^ amúgy énse ezt vártam volna, de pont ezért filmdráma.
süti beállítások módosítása