Notebook körkép - Core i3

Legutóbb tavaly írtam netbook bemutatással kapcsolatos összesítést – ami bloggertársak közt is elég sikeresnek mutatkozott. Igencsak nagy kommentarány, s személyes Facebook érdeklődés is követte. Cikkemet megismétlem újra, viszont újonnan Notebook szegmensben nézelődtem, mivel saját magam is szeretnék egyet venni…

A számítógépvétel alapja, hogy ne a karácsonyi „akciókra” várjunk, hiszen azok az akciók, csak magasabb árral vannak, mint amit érnek a készülékek. A termékeket érdemes az iskolakezdés után 1-2 hónappal (mikor az első akcióhullám véget ér, és a raktárkészlet kisöprődik az egyetemistáknak), de a húzós november-végi és decemberi napok előtt kiszúrni (mert újra indul a haszonvadászat). A tökéletes készülékek természetesen a középkategória táján landolnak leginkább, ezért csak ezekből válogatok...

Figyelembe veszem a szolgáltatáskínálatot, az adott operációs rendszert kivéve és a szoftveres adottságot (mert nem mindegyik előtelepítve van), ezen kívül az ár-érték arányt, a kinézetet és a strapabíróságot – a legolcsóbb konstrukcióban beszerezhető árat. Ezen kívül fontos a szervízhálózat és a hibaarány. Mivel 2010 őszét írunk, processzorkínálat szerint jellemzően Intelben gondolkodjunk, s feltétlenül az „i” sorozatok világában. Vagy az újgenerációs AMD-ben.

Itt van nekünk az alsó középszegmens Core-i3 alapja, mely erős két magos, az Intel „t” sorozatok időrendi leváltójaként is nevezhetnénk. Egyes gépek integrált GPU-t is tartalmaznak, az energiatakarékos használathoz. Megvan a hardveres virtualizációhoz való hajlam, kiegyensúlyozott, s jellemzően 4GB Ram társaságában kapható. Megemelt órajelen is futtatható. Remekül kezel akár 1500-2000Gb tárhelyet is külső meghajtón. Ezen kívül USB 3.0 szabvánnyal 5-8x gyorsabb a fájlátvitel az eszközökre. Amúgy 90%-uk 512 megabájtos vagy ritkább esetben 1 gigás grafikai kártyával rendelkezik, így azt nem részletezem. Jellemző üzemidő ezek közt egy töltéssel 5-7 óra.

Sajnos jelenleg i3-as modellek még kevés gyártótól vannak jelen, ismert még a HP-tól is 1-2. Viszont utóbbi időben nem szoktam ajánlani, mert jellemzően két év múlva alaplaphibával kerülnek szervizbe hagyományosan... Az újabb Dell gépek, pedig árügyileg elszálltak a csillagos ég felé… Ebben a szériában magyar pénztárcához képest a Samsung és az Asus a vezető. Tehát az i3-al szerelt készülékek jönnek most:

Samsung R528 – A Samsung nemrég jött Magyarországra Net- és Notebook szériáival,  melyek tesztjei zseniális készülékekről regélnek jó áron. A Samsung előnye, hogy az ő gépeikben minden fő alkatrész saját maguk gyártanak. Ezért a minőség a-tól z-ig megmarad, különösképp a minőségi LED kijelző a legnagyobb vakítófaktor. Nagy lépéselőny, hogy remek szervízhálózatot 1-2 napos javítási időt, s teljes garanciás cserét is biztosítanak a dolgokhoz.

http://bolthely.hu/kepek/laptopland/00170_2.jpg

Az készülék előnye, hogy sok változatban kapható. (akár 110-120 ezer közt is) Viszont az i3 procival, 4GB rammal, 320GB/500GB változatát már akár 160-180 ezer Ft-ért is boldogan elvihetjük két év teljes körű garival. Minden fő adatátviteli szabvány megvan, Bluetooth-ot is kapunk a pénzünkért. S nagyon szép külsőt.

Asus UL30 – Árban magasabb, ezért rögtön a második helyre ugrik, jó teljesítmény, viszont 13,3 colos kijelzővel szerelt modell. Mérete és anyagválasztása nagyon praktikus, s teljesítménye nem hagy kívánnivalót. Grafikai kártya használata nélkül az új CUDA platform életre hívásával HD videókat képes játszani minimális energiafogyasztással. Meg sem kottyannak neki a HDMI kimeneten áthaladó mozik.

http://www.minilaptops.org/wp-content/uploads/2009/10/ASUS-UL30A-mini-laptop-computers-b.jpg

320 gigás vinyó 3 vagy 4 GB ram, és kártyaolvasó is kiegészíti. Nem utolsó sorban szép a forma, s elég letisztult, elegáns megjelenést ad. Összességében ugyanazt tudja mint az előző.

Samsung q330 – Ritka újdonságnak számít egyelőre, ezért picit drága is, de az extrákat meg kell fizetni. Ezen modellje szintén 13,3 colos kompakt, de eszméletlen sok extrával a kis méretben. Subnotebook szériában is indulhatna. Külseje bővelkedik a szálcsiszolt alumíniumból, ami jó tapintást ad. Ebben debütált az új integrált grafikai megjelenítő, mely átlagos használatkor aktív, viszont terheléskor a videó kártya is akcióba lép. Extrém 7 óra feletti akkuidő is kifacsarható belőle.

http://laptoping.com/wp-content/uploads/2010/07/Samsung_Q330.jpg

Felszereltsége tudtommal minimum 500 gigás merevlemez és 4Gb ram, mely mellé Windows 7 64 bitet adnak készre telepítve Office-al. Tehát csak be kell kapcsolni és használhatod…

Toshiba Satellite L500 - Az ismert széria továbbra is folytatja útját. A Toshiba-t mindig is érdemes volt bevenni az "ajánlott" listába. Az évről évre remek kis gépeket gyártottak, s ez most sincs így másképp.

http://www.rajeevverma.com/wp-content/uploads/2009/08/toshiba-satellite-L500.png

Az új modellel sincs ez elveszve. teljesítményéről felesleges beszélni, hiszen pontosan ugyanaz a tudás, mint az előzők esetében, csak kis összeggel eltérve. Jellemző még a márkára a jó strapabírás, volt több ismerősömnek is, egy-két leejtés és hasonlók megsem látszanak rajta:)

Acer Aspire AS5745DG - Újonnan horrorba illő modellszámozással kecsegtetnek Aceréknél, de ne riasszon el senkit. (lehetetlen megjegyezni)  Sokat fejlődtek a gépek, ezen típus mindenféle felszereltséggel kapható, többek közt i3 konfiggal is. Újdonság, hogy a billentyűzetre egyértelműen felköltözött a numerikus gombsor is szép lassan, minden házon belüli típuson.

Acer Aspire AS5745DG

A sok hasonló pici változás, sajnos növelte is a kezdőárat, ezért világszerte picit magasan kezdett. Október közepére igazán jó vétel válhat belőle, aki már korábban is meg volt elégedve a céggel, s újra bizalmat adna neki.

Sok márkát sorolhatnék ide, melyek nagyon jók, s szépek is. Viszont alap kikötés volt, hogy mindenképpen max 200 ezer Ft környékén kutassak i3 kategóriában, mivel nem hiszem, hogy mindannyian milliomosok vagyunk:D (Tehát egy Lenovo Ideapad, vagy egy Sony Vaio, esetleg Apple ezért nincs beírva) Az alábbi gépek ennek a közölt kitételnek feleltek meg. Következő alkalommal, folytatom a bemutatót a Core i5 világában lévő cuccokkal is:)


Share |

Címkék: kockaságok @ 2010.09.25. 15:36

A bejegyzés trackback címe:

https://anothergay.blog.hu/api/trackback/id/tr872322497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása